2011/05/04

Placek po Cygańsku - Gipsy Potato Pancake served with Spicy Gulash



Uwielbiam takie zestawienia, placek ziemniaczany połączony z lekko pikantnym sosem (lub kto woli bardzo pikantnym, ja jednak lubię gdy sos lekko łaskocze podniebienie niżeli je wypala;)) ;z dużą ilością mięsa, cebuli, papryki i podawany z sosem czosnkowym; plus gamą różnorodnych surówek. Nazywany jest w zależności o regionu plackiem po cygańsku, węgiersku czy po zbójecku; przynajmniej takie określenia słyszałam;) Nie zależnie od nazwy jest pyszny i bardzo syty. Kiedyś smażyłam po dwa placki przekładałam sosem dziś tylko jeden i to złożony na pół bo więcej już nikt nie ma aż takich zdolności by zjeść aż tak wielką porcję...ale wyjątki się znajdą;) Hi hi hi



Składniki na farsz:
  • 400g mięsa wieprzowego bez kości (może być też wołowe i też bez kiełbasy)
  • laska kiełbasy średniej wielkości
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 2 duże cebule obrane i pokrojone w pół księżyce
  • 2 duże papryki pokrojone w paski
  • 4 łyżki papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  •  1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • pól szklanki ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Mięsko pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju to samo zrobić z kiełbasą i cebulą.  Podsmażone mięso i cebulę przełożyć do jednego garnka, dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
W tym czasie przygotować ciasto na placki ziemniaczane.


 Składniki na placki ziemniaczane:
  • 500g ziemniaków
  • duża cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach lub gazę by pozbyć się jak największej ilości wody. Dodać pozostałe składniki w tym sok z cytryny by ciasto nie ciemniało. doprawić solą i pieprzem według uznania.



Na małą rozgrzaną patelnię z olejem, wykładać na całej powierzchni przygotowane ciasto na placki. smażyć z każdej strony do zarumienienia. Uwielbiam gdy są chrupkie i i nie za grube.





Na tak usmażone placki wykładać na jedną połowę farsz i zginać je na pół. Na wierz polać dowolnym, ulubionym sosem; w moim przypadku jest to sos czosnkowy. Poddawać z surówkami. 




Smacznego.




6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie...po pewnych zmianach myśle że i ja mogę się skusic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda :) aż zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że ostatnio mam ogromną ochotę na takie placki? to chyba jakiś znak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ mi narobiłaś ochoty.
    dawno takich nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nareszcie ktoś kto nie dodaje vegety i innych gotowych chemikalii.BRAWO!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails