2014/08/11

Kruche Ciasto Midałowe z Delikatną Pianką oraz Truskawkami

Miałam okazję spróbować tego ciasta u siostry, naprawdę smaczne, idealne na upały, ale kruche ciasto było z mąki pszennej. Dla diety bezglutenowej i bez-mlecznej zmieniłam składniki, tak wyszło mi kruche ciasto wykonane ze zmielonych migdałów z dodatkiem mąki ryżowej. 
Środek to pyszna delikatna pianka a w niej zapieczone truskawki. Można użyć inne sezonowe owoce.








Składniki na kruche ciasto:


  • 2,5 szklanki zmielonych migdałów (300g)
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej 
  • 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 
  • 6 żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki zagnieść w jedną kulę, użyłam do  tego miksera. Podzielić taką zagniecione ciasto na dwie części w proporcji 60% do 40%. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce lub zamrozić. To ułatwi później zetrzeć ciasto na tarce (wystarczy tylko pół h w zamrażarce).



Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarować tłuszczem (margaryna lub olej), większą kulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach do tortownicy. Piec maksymalnie 20 min w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia, następnie zostawić do wystudzenia.





Pianka bezowa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • pół laski wanilii (tylko ziarenka) lub pół łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bezglutenowe                   (użyłam 2x 70g z cukrem )
  • 150 ml oleju słonecznikowego

  • 600g truskawek (umytych obranych z szypułek)
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gęsta masa a cukier nie będzie wyczuwalny. Potem stopniowo dodawać budyń a następnie na wolniejszych obrotach miksera olej oraz wanilię, do momentu aż powstanie gęsta jednolita masa.




Rozgrzać piekarnik na temperaturę 190 stopni.

Masę bezową wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Na jej wierzch wkładać przygotowane truskawki, większe truskawki mogą być pokrojone i nie ma znaczenia jak są ułożone. 
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą mniejszą kulę. Piec przez około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni. Najlepiej ostudzić przed podaniem gdyż łatwiej się kroi.


Posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Obłędnie to ciasto wygląda, musiało rozpływać się w buzi... Zdecydowanie zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails