2013/04/05

Stefanka

Jedno z moich ulubionych ciast.....hmmm a jest już ich trochę ;) że lista się nie może skończyć. 
To był mój wybór na tegoroczne święta wielkanocne. Stefanka składa się 3 warstw pieczonych kruchych placków na bazie miodu i sody, przełożonych kremem z kaszy manny oblane ciemną polewą czekoladową.
 Stefanka po przełożeniu kremem jest najlepsza na drugi dzień. Wersja tej stefanki posiada krem z kaszy manny z ugotowanym razem mlekiem i masłem, a nie jak często można spotkać kasza manna na mleku jest gotowana najpierw, a następnie po ostudzeniu jest dodawania do ucieranego masła z cukrem. Mi obie wersje bardzo smakują a decyzja należy już do Was. 



Składniki na kruche placki:


  • 80 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 30 dag masła
  • 8 łyżek miodu
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki sody

Masło rozpuścić razem z miodem i cukrem w małym rondelku. Nie gotować. Ostudzić. Mąkę wymieszać z jajkami i sodą, na koniec dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. 




Zagnieść w kulę. Przygotować blaszkę o wymiarach 30x37 cm. Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia 3 prostokąty o podanych wymiarach. Nasmarować każdy papier masłem lub smalcem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ugniecione ciasto podzielić na 3 części  Każdą lekko rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Następnie przenieść na papier i rozwałkować na cały wymiar papieru, ewentualnie wygnieść palcami brzegi papieru.





Piec każdy placek osobno przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie delikatnie oderwać papier do pieczenia.




Krem z kaszy manny:


  • 1,5 l mleka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 30 dag masła
  • 2 torebki cukru waniliowego (lub olejek migdałowy wg uznania)
  • 20 dag kaszy manny
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny


Mleko zagotować z cukrem oraz masłem, zdjąć z ognia i dodać kaszę manną. Energicznie wymieszać, ponownie powoli gotować aż konsystencja  będzie gęsta. Dodać sok z cytryny dzięki czemu krem nie będzie mdły.  


Ostudzić krem, gdy będzie już letni podzielić go na 2 części i przełożyć nim upieczone wcześniej placki. Jeżeli wolicie bardziej wilgotne ciasto możecie każdy placek przed nałożeniem nasączyć go  gorzką herbatą z cytryną. Dla mnie jest dość wilgotne, więc go nie nasączałam.

Polewa czekoladowa:
Może być rozpuszczona czekolada, ja jednak wolę moją polewę czekoladową.
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek kakao (czubate)
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści (nie doprowadzać by polewa się gotowała). Lekko ostudzić a następnie jak polewa zgęstnieje oblać nią ciasto. Pozostawić do ostudzenia.



Ciasto udekorować według uznania. Mogą to być wiórki kokosowe czy migdały. Użyłam zabarwionej bitej śmietany.



1 komentarz:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails