2012/03/19

Sernik waniliowy z Aero Mint



Uwielbiam serniki...dzisiejszy to waniliowy sernik upieczony w kąpieli wodnej na 17 marca...dzień Świętego Patryka, stąd ta zieleń w serniku. Tego samego dnia miałam okazję też napić się popularnego w tym dniu zielonego piwa ;) 
Sernik składa się ze spodu, którym są czarne ciasteczka Oreo. Następnie sernik waniliowy przedzielony masą z czekolady miętowej Aero Mint z dodatkiem mielonych migdałów oraz środków z ciasteczek oreo. Dodatkowo do masy dodałam łyżeczkę barwnika zielonego, dzięki czemu kolor zielony był bardziej intensywny. Całość tworzy niepowtarzalny smak...sernik polecam na fanów deserów o smaku miętowym...sernik ten jest bardzo wilgotny.




Składniki na spód:
  • 20 ciasteczek Oreo
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Ciasteczka rozdzielić i wyjąć nadzienie do osobnej miseczki. Środek z ciasteczek zostanie wykorzystany do zielonej masy miętowej. Ciastka zmielić w maszynce lub wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować wałkiem na mniejsze kawałki. Do dobrze rozwałkowanych ciasteczek dodać rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.

Możecie użyć inne ciastka na spód, ale według Oreo idealnie pasują do tej waniliowo-miętowej kompozycji smaku jak i wyglądu.



Składniki na masę serową:
  • 750g twarogu trzykrotnie mielonego (w uk można użyć sera Quark, ja kupuję go w sklepie Asda)
  • 150 ml śmietany kremówki 36% (w uk whipping cream)
  • 250g drobnego cukru
  • 50ml esencji waniliowej lub jedna laska wanilii
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg i śmietanę razem wymieszać, dodawać po jednym jajku, powoli mieszając tak by nie napowietrzać masy serowej.  Następnie dodać cukier oraz  mąkę ziemniaczaną, na sam koniec wszystkie składniki dobrze wymieszać ale nie za intensywnie. Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek Oreo. Drugą połowę masy wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować drugą blaszkę (musi być większa od tej w której jest sernik) wypełnioną gorącą wodą, a w nią włożyć tortownicę z sernikiem (którą wcześniej należy obłożyć folią aluminiową,jeśli tortownica nie jest szczelna). Woda powinna sięgać do polowy tortownicy. Piec w rozgrzanym piekarniku na 170 stopni przez 25 minut.
Tu znajdziecie przykładowe zdjęcie jak piec sernik w kąpieli wodnej. Wcześniej piekłam już podobnie  Sernik Waniliowo - Czekoladowy z Piwem Guinness oraz Musem Malinowym
W tym czasie można przygotować masę miętową.


Masa miętowa:
  • tabliczka czekolady Aero Mint (czekolada z zielonym bąbelkowym nadzieniem miętowym)
  • nadzienie z ciastek oreo
  • 1 łyżeczka barwnika zielonego
  • 100g zmielonych migdałów

Wszystkie składniki dobrze zagnieść, lub zmielić przez maszynkę. Następnie rozwałkować wałkiem na papierze do pieczenia na wielkość tortownicy. Tak rozwałkowany placek wyłożyć delikatnie na lekko podpieczony sernik. Na zielony placek wyłożyć pozostałą część sernika waniliowego. Piec w piekarniku przez 20 w temperaturze o 170 stopni, następnie zmniejszyć do 120 i piec kolejne 45 minut. Można piec w wyższej temperaturze jednak, jeśli chcecie mieć biały sernik należy przestrzegać wcześniej wymienionych zasad.



Upieczony sernik kroić dopiero gdy jest dobrze wystudzony, najlepiej nożem zamaczanym wcześniej w gorącej wodzie.




A tak z innej beczki...ostatnio po głowie chodzi mi po głowie ten utworek...

Jest rewelacyjny.....a ten pomysł że 5 osób w tym samym czasie gra na gitarze ;)
hihihih


12 komentarzy:

  1. W@ygląda zachęcająco:) czekolada miętowa ... ser... same pyszności:) a wszystko to razem:) pysznota!:) Ja poproszę do kawy kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko malutki został więc radzę się spieszyć hihii;)

      Usuń
  2. naprawdę, pieknie się prezentuje.
    śnieżnobiały z zielonym akcentem. taki lekki i kremowy niesłychanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, a ciekawi mnie ta nuta mięty w serniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dodałam tylko tabliczkę czekolady, a smak mięty naprawdę jest intensywny...

      Usuń
  4. Serniczki to ja uwielbiam. Twój wygląda bardzo apetycznie i zapewne jest bardzo smaczny. Palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi i wygląda pysznie :) szkoda, że omineło mnie w tym roku "patrykowe" pieczenie z braku czasu :(

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuję - myślę, że będzie cudnym, słodkim dodatkiem na święta wielkanocne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej. wygląda po prostu bosko. Jest śliczny, wiosenny, podbił moje serce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails