2012/02/20

Tęczowy Tort z Różami - Ranibow Cake with Roses

Tort który na zewnątrz się nie wyróżnia, biały lukier do tego dekoracja róże i liście wykonane z lukru plastycznego. Jednak wnętrze naprawdę zaskakuje swoim wyglądem. Tort składa się z 6 warstw biszkoptów, każdy o innym kolorze, kolorze tęczy: purpurowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Następnie przełożony kremem z serka mascarpone i bitej śmietany o smaku waniliowym.

Prezent urodzinowy dla Gosi L. życzę Ci wielu kolorowych dni tak jak ten tort;)







Składniki na biszkopty:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 barwników spożywczych o wyżej wymienionych kolorach (najlepiej gęsta pasta niżeli płyn)
  • masło lub smalec do wsmarowania papieru do pieczenia
Przygotować 6 jednakowych blaszek o średnicy 20cm do 23cm. Wyłożyć je papierem i wysmarować. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 175 stopni.  Jeżeli nie macie 6 takich samych blaszek to najlepiej podzielić na ilość produktów na ilość blaszek. np. po 2 blaszki za każdym razem. I przygotowywać za każdym razem osobno, gdyż ciasto biszkoptowe nie może długo oczekiwać i opadnie zanim zaczniemy je piec.


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, a później żółtka. Mąki i proszek razem przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, najlepiej wymieszać już ręcznie, bądź robotę na wolnych obrotach. Masę podzielić na 6 części do miseczek, do każdej z nich dodać barwnik spożywczy (ja dodałam pastę około pół łyżeczki na miseczkę).  

Ja użyłam barwników poniżej: http://www.cakescookiesandcraftsshop.co.uk/acatalog/Squires-Quality-Food-Colour-Beginners-Kit.html



Wyłożyć każdą masę do przygotowanych blaszek. Piec około pół godziny, do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.Ostudzić i przekładać kremem.

Składniki na krem waniliowy:
  • 500g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki (w uk whipping cream)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki aromatu waniliowego (jeżeli dodajecie olejek, to radzę mniej)

Śmietanę ubić na sztywno, potem dodać pozostałe składniki, ubić na jednolitą masę. Przełożyć placki kremem, w kolejności jak widać na zdjęciu, zostawić trochę masy na pokrycie boków oraz góry tortu.



Dekoracja tortu:

  • około 750 g białego lukru plastycznego
  • barwniki: czerwony, zielony
  • puder cukierniczy o złotym kolorze
Rozwałkować około 350 g luru białego na grubość około 2mm. pokryć nim tort. Najpierw dociskać z góry następnie boki. Odciąć niepotrzebne odstające kawałki.



Na macie o wszelakim wzorze rozwałkować biały lukier na grubość około 2mm. Zdjąć delikatnie z maty ze wzorem. wyciąć pasy o potrzebnej grubości. Po wycinać trójkąty z góry. Pędzelkiem i różowym pudrem koloryzującym delikatnie oprószyć każdy z pasków. Przykleić do tortu, żeby dekoracja się trzymała należy lekko zwilżyć wodą boki tortu, by się przykleiła.


Do białej masy plastycznej dodać zielony barwnik. Dobrze wygnieść, by kolor był jednolity. Ja wycięłam listki foremkami, ale można wykonać tak samo nożem, choć tak jest trudniej.




Do białej masy plastycznej dodać czerwony barwnik (lub każdy inny w zależności jaki kolor chcemy otrzymać), tak by otrzymać różowy kolor.


Masę rozwałkować na grubość 2mm. Na małe róże wycinać kółka małym kieliszkiem wycinać, a na większe literatką bądź szklanką.





Utworzyć mały ogonek, następnie rękoma delikatnie rozgnieść każde wycięte kółko, przyklejać do ogonka;)





Na każdą róże potrzeba minimum 4 wycięte kółka, w zależności jak duża ma być róża.


Róże oprószyłam delikatnie złotym pudrem. Przygotowane różne umieścić na torcie.




2 komentarze:

  1. Praca przy tym torcie przypomina mi napełnianie pojemników z atramentem do drukacki. Pysznie, pozdrawiam. Jarek sz...wagierek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails