2010/10/12

Sernik Waniliowo - Czekoladowy z Piwem Guinness oraz Musem Malinowym - Vanilla & Chocolate Guinness Baked Cheesecake with Raspberry Mousse

W końcu długo przez Was oczekiwany wpis na wcześniej już wspomniany sernik....małe opóźnienie ze wszystkimi wpisami spowodowane było przeniesieniem strony internetowej a także zmiany w życiu osobistym, a mianowicie przeprowadzka z Moim P;) A z tym oczekiwanie na przeniesienie linii internetowej. 
W końcu znaleźliśmy upragnione mieszkanie o które nie było łatwo i niestety tylko na wynajem....ale zawsze to już jakiś własny kącik. Teraz pozostało tylko powoli rozkładać wszystkie nasze rzeczy na odpowiednie miejsca....

Kolejny powód związany z brakiem wpisów, to konkurs kulinarny w Dublinie w którym to zgłosiłam oto właśnie ten sernik.....niestety smutna wiadomość to, że nasze ciasta ( było nas 8 osób) zostały zdyskwalifikowane gdyż kierowca autobusu przyjechał z opóźnieniem i byliśmy znacznie spóźnieni na konkurs. Szkoda, zwłaszcza że tyle czasu włożyłam w przygotowywanie tego ciasta...i nic z tego nie wyszło...  
W zeszlym roku udalo mi się zdobyć brązowy medal w kategorii: "Ciasta pieczone bez kremu" oraz srebrny medal  w kategorii: "Torty z kremem"

A teraz w końcu przedstawiam Wam przepis na sernik na którego pierwsza warstwę składa się spód czekoladowy tzw. Brownie następnie bardzooo czekoladowy sernik z domieszką piwa ciemnego irlandzkiego guinness, trzecią warstwę stanowi sernik z naturalna wanilią a na sam koniec udekorowany musem malinowym według pomysłu Joanny  z Kwestii Smaku.

Skladniki na czekoladowy spód Brownie:
-->

70 g ciemnej czekolady
50 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki 

Piekarnik rozgrzać na temperaturę 170 stopni. Przygotować blaszkę o średnicy 23cm. Wyłożyć spód pergaminem i delikatnie wysmarować olejem. Blaszkę całą oblozyć w koło na zewnątrz folia aluminiową(jeśli nasza blaszka jest nieszczelna), gdyż nasz sernik bedzie pieczony w gorącej kapieli wodnej. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej tj. na parze lub mikrofali). Czekolad powinna być lekko ciepła. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę aż cukier się rozpuści następnie dodać wszystkie składniki, delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 6 - 8 minut. W trakcie można zacząć przygotowywać masę na sernik czekoladowy.




Składniki na czekoladowy sernik z piwem Guinness:

-->
250 g sera trzykrtonie mielonego ( w uk użyłam quark cheese)
250 g sera mascarpone
6 łyżek budyniu waniliowego
250 ml ciemnego piwa irlandzkiego guinness ( można użyć inne ciemne piwo np. porter)
200 g cukru
150g ciemnej czekolady
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 





Czekoladę rozpuścić podobnie jak na czekoladowe Brownie . Obydwa rodzaje serów razem wymieszać, dodawać po jednym jajku, powoli mieszając tak by nie napowietrzać masy serowej.  Następnie dodać cukier oraz przesiany budyń, na sam koniec wszystkie składniki dobrze wymieszać ale nie za intensywnie. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczony spód Brownie, może być ciepły nie trzeba czekać aż wystygnie. Przygotować drugą blaszkę wypełnioną gorącą wodą, a w nią włożyć tortownicę z sernikiem. Woda powinna sięgać do polowy tortownicy. Piec w rozgrzanym piekarniku na 170 stopni przez 1 godzinę. W tym czasie można przygotować mus malinowy a przed samym wyjęciem sernika czekoladowego z piekarnika, przygotować część waniliową sernika.





Składniki na mus malinowy:
150 g świeżych lub mrozonych malin
3 łyżki drobnego cukru
Maliny z cukrem zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito. 




Składniki na sernik waniliowy:
250 g sera trzykrotnie mielonego ( w uk użyłam quark cheese)
250 g sera mascarpone
3 łyżki maki pszennej
40 ml śmietany kremówki
200 g drobnego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

1 laska wanilii
Obydwa rodzaje serów razem wymieszać, dodawać po jednym jajku, powoli mieszając tak by nie napowietrzać masy serowej.  Następnie dodać cukier oraz przesianą przez sito mąkę pszenną, na sam koniec wszystkie składniki dobrze wymieszać ale nie za intensywnie. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczony spód Brownie z sernikiem czekoladowym, może być ciepły nie trzeba czekać aż wystygnie. 



Na wierzch masy serowej wyłożyć łyżką mus malinowy ( nie zanurzać) w odległości około 2 cm. Cieniutkim patyczkiem, wykałaczką rozciągać mus malinowy ( nie zanurzać za głęboko) tworząc wzorki.




Piec podobnie w kąpieli wodnej tj. większej blaszce wypełnionej gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć na temperaturę 120 stopni i piec kolejną godzinę. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku prze kolejne 15 minut.


A to sernik już na konkursie....na którym niestety nie mógł brać udziału...

8 komentarzy:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails