2012/04/11

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake, mój tegoroczny wybór na święta wielkanocne....po których ślad niestety już zaginął...... Ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Soczysty i wilgotny biszkopt dzięki zawartej maślance z dodatkiem kakao oraz czerwonego barwnika...przełożony w mojej wersji wyłącznie bitą śmietaną....rewelacyjne ciasto. Polecam bardzo!!!











Składniki na biszkopt:

  • 250 g miękkiego masła 
  • 300 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 4 jaja 
  • 370 g mąki pszennej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 50 g kakao w proszku 
  • 250ml maślanki
  • 30ml żelu 

Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy, dno posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać na temperaturę 165stopni.



Cukier ubić wraz masłem na puszystą białą masę. Należy ubijać około 10 minut o dużych obrotach.  Gdy masa przybierze kolor biały stopniowo dodawać po jednym całym jajku.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao wymieszać razem a następnie przesiać przez sito. Stopniowo dodawać do ubitej masy jajeczno maślanej, delikatnie mieszać. Na sam koniec dodać maślankę oraz barwnik, również należy delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 75 do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, biszkopt w formie rzucić z wysokości metra na ziemię włożoną kocem. Następnie lekko wystudzić, wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu przekroić na 3 równe blaty. 





Składniki na krem w mojej wersji:

  • 900ml śmietany kremówki 36% (w uk whipping cream, nie trzeba używać śmietanfiksów)
  • 3 śmietan fixy
  • 100g cukru pudru
  • 20ml esencji waniliowej




Śmietanę ubić na sztywno z śmietanfixami, na sam koniec dodać esencję oraz cukier. Dobrze razem ubić 2/3 użyć na przełożenie biszkoptów, a 1/3 zostawić na dekorację boków oraz góry biszkoptu. Jeśli chcecie by masa była bardziej kremowa, najlepiej użyć 500g serka mascarpone oraz 400ml śmietany, wtedy nie trzeba dodawać śmietanfiksów. 

Orginalnie ciasto przełożone serkiem Philadelphia, ja jednak postawiłam na bitą śmietanę;) Dla mnie zawsze czuc taki słony posmak jaki ma serek.


Tort dobrze schłodzić. Przechowywać w lodówce. Najlepszy na drugi dzień. Biszkopt jest bardzo soczysty dlatego też nawet nie nasączałam go żadnym ponczem.




7 komentarzy:

  1. Od pewnego czasu wyjątkowo podobają mi się torty w stylu red velvet. Muszę koniecznie niedługo zrobić.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze gratuluję! W moim przypadku wyszedł nie bardzo red, ale i tak smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mnie kusiło to ciasto. Ten kolor jest po prostu obłędny

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z moich ulubionych tortow, czesto robie go na urodziny znajomych - zawsze znika do ostatniego okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, trafiłam na Twój blog dzisiaj i tak siedzę i czytam i oglądam i czytam i oglądam. Jesteś naprawdę utalentowana i mam nadzieję, że zdobędziesz w końcu złoty medal w Dublinie:)
    Mam jedno pytanie odnośnie red velvet, w jakim celu rzucasz biszkoptem o podłogę:)?

    OdpowiedzUsuń
  6. dziekuje serdecznie dopiero teraz odnazlam ten komentarz, nie iwem w jaki sposob sie zawieruszył.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails