2010/10/12

Tort Egipski - Egyptian Torte


Przepis miałam okazję znaleźć na blogu Palachinki, od razu mnie zachwycił sporą ilością orzechów laskowych, które uwielbiam w jakikolwiek postaci. Przepis troszkę zmodyfikowałam.  Tort egipski to trzy warstwy delikatnego biszkoptu pieczonego na bazie zmielonych orzechów laskowych przełożonych krem budyniowym o posmaku  migdałowym oraz bitą śmietaną z kawałkami karmelu oraz prażonymi orzechami laskowymi. Rewelacja..

Składniki na tortownicę 23cm.

Składniki na biszkopt orzechowy (3 blaty):  
6 białek 
6 łyżek cukru 
1,5 łyżki mąki pszennej 
120 g zmielonych orzechów laskowych
olej do wysmarowania tortownicy

Piekarnik nagrzać na temperaturę 170 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować odrobiną oleju.


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż rozpuści się cukier. Następnie powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części  przełożyć do tortownicy.  Każdą część piec 15 minut  temperaturze 170ºC. Po upieczeniu ostudzić ostudzić.




Składniki  na krem budyniowy:
10 żółtek (z pozostałych białek można zrobić bezy)
10 łyżek cukru 
5,5 łyżek mąki pszennej 
4 łyżki cukru waniliowego albo tak jak ja zamiast wanilii użyłam 4 łyżki esencji migdałowej
340 ml mleka 
170 g masła

Wszystkie składniki dobrze wymieszać w garnku następnie gotować  powoli tak jak budyń mieszając do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykryć folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. (na zdjęciu jest więcej żółtek, ponieważ robiłam 2 takie same ciasta)



Składniki na krem z bitej śmietany z karmelem i prażonymi orzechami laskowymi:

340 g śmietany kremówki 
200 g + 2 łyżki cukru 
120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Orzechy uprażyć na patelni  do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.


Cukier (200 g) rozpuścić na patelni , poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Ostudzić i jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.Połamany karmel wymieszać z uprażonymi chłodnymi orzechami, przesiać przez drobne sito (dzięki temu jeśli dodamy duże kawałki karmelu i orzechów do masy z bitej śmietany jej kolor pozostaje nadal biały i będziemy 3 różno kolorowe warstwy w torcie, natomiast pozostała drobna część przesianego karmelu i orzechów można wykorzystać do dekoracji tj. obsypania boków tortu).

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Ubitą śmietanę przed przełożeniem blatów wymieszać delikatnie z przygotowanymi orzechami i karmelem.


Sposób ułożenia warstw od dołu:
1 biszkopt orzechowy
1/3 kremu budyniowego
1/3 kremu z bitej śmietany
1 biszkopt orzechowy
1/3 kremu budyniowego
1/3 kremu z bitej śmietany
1 biszkopt orzechowy
1/3 kremu budyniowego
1/3 kremu z bitej śmietany


 Dekoracja:
160g śmietany kremówki
2 łyżki cukru

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Tak ubitą śmietaną udekorować boki i górę tortu egipskiego.
Dodatkowo można boki obsypać płatkami migdałowymi lub jak kiedyś użyłam do obsypania boków, resztki karmelu i orzechów które pozostały podczas przesiewania przez sito.
Tak przygotowany tort przechowywać w lodówce. Najlepszy na drugi dzień gdy karmel już zmięknie;)

Pysznie


7 komentarzy:

  1. wspaniały! zawsze podobały mi się te egipskie torty

    OdpowiedzUsuń
  2. wspanialy!!! alez musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten tort z przepisy Dorotus. Boski!

    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego:
    http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Również robiłam i potwierdzam, że jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robi naprawde duze wrażenie

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę kawałeczek :) malutki taki...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails