Domowe zapiekanki prawie jak te z budki. Kiedyś miałam okazję pracować 3 lata z rzędu w wakacje w jednych z takich budek, gdzie serwowaliśmy owe pyszne zapiekanki i to o długości pół metra. Zapiekanki bardzo proste w wykonaniu i nie potrzebują wiele czasu. Zapiekanki zawierają sobie jedynie pieczarki, paprykę, cebulę oraz ser. Są dobrze doprawione i zapieczone.
Składniki na 4 bagietki o długości 27cm:
- 500g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebulki
- 1 duża świeża papryka
- 1 łyżka papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- 200g startego żółtego sera
- 4 bagietki
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w paski lub kostkę, wg upodobania. To samo zrobić z papryką. Do większego garnka wlać olej tak by lekko zakrywał dno, wrzucić przygotowane warzywa, dusić około 20 min aż warzywa będą miękkie, można ewentualnie troszkę dolać wody. Doprawić papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Jeśli mamy starsze pieczarki to farsz będzie ciemniejszy.
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 180 stopni lub jeśli mamy grill to wstawiamy bagietki do grilla, wtedy są jeszcze lepsze. Bagietki przekroić na pół wzdłuż. Gotowy ciepły farsz nakładać na bagietki, bezpośrednio przed pieczeniem. Jeśli zostawimy farsz na bagietkach do upieczenia na później, mogą być później bardzo mokre w środku. Posypać startym serem.
Piec około 10 do 15 minut aż ser się rozpuści, bądź jak kto lubi, zarumieni. Podawać z dowolnym sosem. Polecam dip serowo - czosnkowy. A tu link do niego: Dip Serowo - Czosnkowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)