Sos czosnkowo - serowy na podstawie przepisu Cioci Gieni ;) Pyszny, kremowy idealny dodatek do mięs, zwłaszcza
z grilla, a także do zapiekanek, dip do chipsów (najbardziej odpowiednie są doritos) z piwem a i ostatnio uwielbiam go posmarować na ciepły tost i zjeść na śniadanko ze świeżym pomidorkiem;) Sos składa się z majonezu, słodkiej śmietanki, drobno posiekanej pietruszki, świeżego czosnku oraz startego sera. Może troszkę kaloryczny, ale czasem można sobie pofolgować. Pychotka.
Składniki:
- 1 średniej wielkości słoiczek majonezu
- 6 ząbków czosnku (ciocia dodaje tylko 2, ale ja wolę ostrzejszą wersję, więc jeśli aż tak nie przepadacie za czosnkiem dodajcie go troszkę mniej)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- pieprz ewentualnie sól do smaku
- 150g startego żółtego sera
Czosnek drobno posiekać, lub przecisnąć przez praskę, bądź zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę również drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, na koniec doprawić pieprzem, niekoniecznie solą, bo sam majonez jest w sobie słony.
W wersji mniej kalorycznej można wykorzystać jogurt grecki zamiast majonezu i śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)