2014/11/16

Chleb Turecki z Czarnuszką

Uwielbiam ten chlebek, delikatny chlebek, który podobny jest do ciabatty. U mnie pieczony z ziarnami czarnuszki i sezamem. Chleb idealny do domowego kebaba a także jako w wersji zapiekanej jak bułki panini czy zwykłej kanapki. Można go formować go w dowolne kształty w zależności od naszych potrzeb.


















Składniki za 2 chleby (o średnicy 25cm ) lub 12 bułek:


  • 650 g mąka pszenna  chlebowa (w uk white strong flour)
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 20 g mleka w proszku (Można, ale nie trzeba. Pieczywo dłużej utrzymuje świeżość)
  • 30 g świeżych drożdży lub 18 g drożdży suchych instant
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki sezamu
  • 460 ml wody (temperatura około 25 stopni)



Przesiać mąkę, mleko i sól przez sito do miski od miksera. 







Czarnuszkę dodać do misy miksera. Włączyć mikser i mieszać hakiem (końcówka miksera) na wolnych obrotach. W drugiej misce wodę, oliwę oraz drożdże wymieszać dobrze łyżką (trzepaczką), aż drożdże się rozpuszczą i wlać do mieszających się suchych produktów. Mieszać mikserem na wolnych obrotach przez około 2 minuty aż składniki dobrze się wymieszają. 
Potem kontynuować mieszanie przez kolejne 10 minut na średnich obrotach miksera.







Wyjąć z miski, uformować w kulę przełożyć z powrotem do miski, włożyć miskę do plastikowej torby (reklamówki) i zostawić do fermentacji na 30 minut.



Przygotować blaszkę lub tortownicę o średnicy 25 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, lekko podsypać mąką.




Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części (najlepiej zważyć). Wyrobić każdy kawałek na kulę, zostawić na blacie na 10 minut pod przykryciem z foli plastikowej czy torby, by ciasto odpoczęło.




Kule formować na kształt blaszki i przenieść do przygotowanej blaszki. Użyłam tortownicę gdyż chlebek ładniej zachowuje kształt. Blaszkę owinąć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę (lub dłużej w zależności od temperatury, tak by ciasto podwoiło swoją objętość) do wyrośnięcia.






Po wyrośnięciu posmarować ciasto lekko oliwą lub wodą i obsypać ziarnami sezamu. Ponacinać nożem delikatnie kwadraty na grubość pół centymetra (można ale nie trzeba, nuż trzymać w poziomie tak by nie zrobić dziur).


Nagrzać piekarnik na temperaturę 220 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą.


Piec około 15 do 20 minut w temperaturze 230 stopni.


Po upieczeniu wystudzić na kratce.



Można z tego przepisu formować bułki do gramaturze 80g i postępować podobnie jak z chlebem.





Chleb podgrzany w grillu.






2 komentarze:

  1. Zdecydowanie uwielbiam pieczywo z czarnuszką, dlatego spodobał mi się ten chlebek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails