Wuzetka - pyszne 2 warstwy czekoladowego biszkoptu nasączonego nalewką z wiśni lub likierem kokosowym oraz posmarowany konfiturą wiśniową, przełożony krem z bitej śmietany i oblany czekoladową polewą. Rarytas w cukierniach zwłaszcza tych warszawskich.
Składniki na biszkopt czekoladowy (blachę o wymiarach 28x37cm):
- 8 jaj
- 110g kakao (2/3 szklanki)
- 120g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru drobnego
Przyszykować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować tłuszczem (masło, lub olej). Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
Mąkę z kakao przesiać przez sito.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na prawie sztywną pianę, od koniec dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i cukier rozpuszczony (max 10 minut), następnie dodawać po jednym żółtku. Ubijać przez kolejne 5 minut. Do ubitej masy dodawać stopniowo łyżką mąkę z kakaem, delikatnie mieszając łyżką (lub na bardzo małych obrotach miksera).
Przełożyć do przyszykowanej blachy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt schłodzić. Następnie odwrócić do góry dnem, zdjąć papier do pieczenia (można zrobić to już po 15 minutach), a jak lepiej się schodzi to przekroić na 2 blaty. Górna część ciasta może być cieńsza, gdyż później wylewamy na nią polewę czekoladową.
Składniki na poncz do wyboru jeden z nich około pół szklanki które można rozrobić z wodą jeśli, nie lubimy zbyt mocnego akcentu, zwłaszcza alkoholu:
- likier kokosowy (użyłam malibu)
- nalewka wiśniowa
- ewentualnie gorzka herbata
Składniki na krem z bitej śmietany:
- 1l śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) w uk double cream
- około 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody lub 4 śmietanfixy
- około 3-5 łyżek likieru kokosowego
Śmietanę ubijać na wysokich obrotach miksera, jak będzie zaczynała gęstnieć to stopniowo dodać cukier puder. Do ubitej sztywnej masy dodać likier kokosowy lub inny (bezbarwny by nie zmienił nam koloru bitej śmietany)
według upodobań oraz chłodną żelatynę bądź śmietanfixy.
według upodobań oraz chłodną żelatynę bądź śmietanfixy.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (mały słoiczek)
Dolny biszkopt nasączyć ponczem następnie posmarować wybranym dżemem, a na wierzch tej warstwy rozłożyć wykonany już wcześniej krem z bitej śmietany. Zostawić jedną szklankę ubitego kremu na dekorację (lub więcej w zależności jakie maja być nasze dekoracje). Przykryć drugim blatem, który również nasączyć bardzo delikatnie ponczem od strony wewnętrznej. Raz robiłam na zewnątrz to polewa nie chciała później zgęstnieć.
Polewa Czekoladowa:
- 8 łyżek słodkiej śmietany
- 8 łyżek miękkiego masła
- 8 łyżek kakao
- 8 łyżek cukru
Wszystkie składni umieścić w rondelku i na małym ogniu gotować do momentu aż cukier się rozpuści. Lekko ostudzić a następnie jak polewa będzie zaczynać gęstnieć oblać nią ostatni czekoladowy blat.
Udekorować pozostałą bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką.
Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.
niesamowita polewa
OdpowiedzUsuńZgadzam się robi wrażenie i jaka apetyczna
UsuńBardzo apetycznie wygląda. chyba spróbuje zrobić :-) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :-D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! U nas też można znaleźć kilka przepisów ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas: www.przepisynaslodkosci.blogspot.com
Przepis polecam . !!!
OdpowiedzUsuń