Uszka wigilijne, smaczne, jedno z dań głównych na Wigilijnym stole. Przygotowuje się podobnie jak pierogi, te samo ciasto natomiast inny sposób zawijania. I może troszeczkę bardziej czasochłonne niż pierogi. Farsz też ten sam. Moje tradycyjnie zawierają farsz z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów. Idealne serwowane z grzybowym barszczem, bo tylko taki jest u mnie przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia lub jak kto woli z czerwonym....
Składniki na farsz:
Cebulę obrać i pokroić w paski. Podsmażyć na patelni z olejem. Lekko posolić dzięki temu cebula nie będzie wydzielać aż tylu olejków eterycznych.Ostudzić.
- 4 średnie cebule
- 1 kg kiszonej kapusty
- 400g suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
Grzyby przepłukać w gorącej wodzie
pod durszlakiem. Następnie przełożyć do średniej wielkości garnka zalać
gorącą wodą i gotować około godziny. Odcedzić i ostudzić. Kapustę
kiszoną odcisnąć od soku. Przełożyć do średniej wielkości garnka, zalać
gorącą wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Odcedzić i
ostudzić.
Nie wyrzucać wody z ugotowanych grzybów oraz kapusty!!!
Z niej przygotowujemy bardzo smaczny i aromatyczny barszcz grzybowy. Przepis podam już niedługo;)
Nie wyrzucać wody z ugotowanych grzybów oraz kapusty!!!
Z niej przygotowujemy bardzo smaczny i aromatyczny barszcz grzybowy. Przepis podam już niedługo;)
Cebulę obrać i pokroić w paski. Podsmażyć na patelni z olejem. Lekko posolić dzięki temu cebula nie będzie wydzielać aż tylu olejków eterycznych.Ostudzić.
Tak przygotowane grzyby, kapustę
kiszoną oraz cebulę zmielić przez maszynkę o średnich oczkach lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni z
drobną ilością oleju, doprawić solą i pieprzem. Następnie farsz dobrze ostudzić.
Lepiej jak farsz jest lekko pikantny.
Lepiej jak farsz jest lekko pikantny.
Składniki na ciasto do uszek:
- 1kg mąki pszennej + troszkę do podsypania podczas rozwałkowywania ciasta
- 2 niecałe szklanki gorącej przegotowanej wody
- 2 jajka
- sól
- olej
Mąkę wymieszać z jajkiem, następnie powoli dodawać wodę, aż powstanie na kula, a ciasto będzie elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość około 4mm. Literatką lub większym kieliszkiem, ewentualnie okrągłą foremką, wykrajać kółka, nakładać farsz i zlepiać boki uszek.Tak jak jest pokazane na zdjęciu powyżej.
W
dużym garnku zagotować wodę z łyżką
soli oraz 2 łyżkami oleju.Wrzucać uszka na gotującą się wodę.
Delikatnie podnieść łyżką do dna garnka. Poczekać aż wszystkie się
wynurzą. Wtedy gotować około 3 -4 minut aż ciasto będzie miękkie.
Odcedzić. Wkładać na tacę, podlać troszkę olejem, dzięki temu nie będą
się sklejały. Co jakiś czas je pomieszać, do momentu aż całkiem ostygną.
Podawać z gorącym barszczem.
Podawać z gorącym barszczem.
to moja ulubiona potrawa wigilijna oczywiście z barszczykiem
OdpowiedzUsuńKasandroo to też jedna z moich ulubionych potraw. Mogę je jeść przez całe święta....i nigdy nie mam dosyć;)
OdpowiedzUsuń