Jedno z dań głównych na wigilijnym stole. Lekka i smaczna kiszona kapusta z ugotowanymi suszonymi grzybami leśnymi oraz cebulką.
Znikła w mgnieniu oka;)
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 100g suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- olej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
Grzyby przepłukać pod durszlakiem, zalać gorącą wodą i pogotować około pół godziny. Odcedzić i ostudzić. Kapustę troszkę pokroić na większe kawałki. W osobnym garnku zalać kapustę wodą i gotować też przez pół godzinki z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, aż woda się wygotuje. Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zarumienienia.
Grzyby pokroić w kostkę (ja
zmieliłam grzyby i podsmażoną cebulę przez maszynkę do mielenia), dodać do kapusty,
podlać odrobinę oleju.
Wszystko razem podsmażać, doprawić solą i pieprzem.
Ja wolę gdy kapusta lekko wilgotna, a nie pływająca w wodzie.
Kwestia upodobań.
Racja, u nas zawsze co roku znikała pierwsza. :)
OdpowiedzUsuń