Paszteciki a raczej może mini krokiety, wykonane z ciasta naleśnikowego. A zazwyczaj paszteciki są wykonane z ciasta drożdżowego. Dzisiejsze paszteciki wykonane są z ciasta naleśnikowego nadziewane mięsem wieprzowym, usmażone w kruchej i naprawdę pysznej panierce z rzadkiego ciasta naleśnikowego oraz bułki tartej. Można stosować inne rodzaje nadzień według uznania. Idealne jako danie na obiad z czerwonym barszczem lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia czy święta.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 210g mąki pszennej
- 1 szklanka wody lub mleka (250ml)
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka grubo mielonego pieprzu
- 1/4 szklanki oleju do ciasta
Składniki na farsz:
200g karkówki wieprzowej (może być jakiekolwiek inne mięso ważne by nie byłoby za chude, równie dobrze można użyć mięso z kurczaka)
- 200g boczku wędzonego
2 duże cebule
Karkówkę pogotować przez godzinę na średnim ogniu w garnku z wodą, aż będzie miękka. Ostudzić. Boczek wędzony pokroić w paseczki i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki i również podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
Gdy wszystkie składniki ostygną zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. (Jeśli nie posiadacie maszynki to najlepiej wszystkie składniki drobno pokroić). Wymieszać razem doprawić solą i pieprzem. Wolę gdy farsz jest troszkę pikantny. Tak przygotowany farsz najlepiej dobrze schłodzić przed formowaniem pasztecików (np. pół godziny w zamrażarce).
Przygotowany farsz wykładać na brzeg usmażonego ochłodzonego naleśnika. Zawijać w rulon. Odkroić po końcówce z każdej strony (około 1cm). Następnie kroić delikatnie by naleśniki się nie rozwijały na 5 części każdy.
Składniki na panierkę:
- bułka tarta do obtoczenia
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody (250 ml około)
- olej do obsmażenia
Przygotowane naleśniki z farszem zamoczyć w cieście a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Od razu wykładać na rozgrzany olej, obsmażać z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
Podawać na gorąco, najlepiej z barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)