Ryba po grecku, idealne danie wigilijne lub jako przekąska na przyjęcie. Uwielbiam jej niepowtarzalny smak i na zimno czy na słodko. Rybę po grecku przygotowuję
z podsmażonych filetów z rybnych (najczęściej dorsza) przełożonych z farszem, wykonanym z marchewki, pomidorów, cebulki oraz selera.
Najlepsza jest na drugi dzień, gdy przegryzie się farsz razem z rybką.
Składniki na rybę:
- 1kg filetów rybnych świeżych bądź rozmrożonych (najlepiej dorsz)
- pół cytryny
- sól i pieprz
- 200g mąki krupczatki lub pszennej
- olej do smażenia
Filety pokroić na większe kawałki, nakropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin lub najlepiej zamarynować dzień przed.
Patelnię napełnić olejem, rozgrzać. Każdy filet obtoczyć w mące (najlepiej krupczatka,wtedy skorupka jest bardziej chrupiąca),wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony do zarumienienia.
Składniki na farsz:
- 5 dużych marchewek
- 2 selery
- 3 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- łyżka vegety
- olej do smażenia
- 2 puszki marynowanych pomidorów lub 10 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulkę podsmażyć na oleju do lekkiego zarumienienia.
Następnie dodać pozostałe składniki, podsmażać kilka minut aż powstanie
nam gęsta konsystencja. Tak powstały farsz i usmażoną rybę układać warstwami w przezroczystej misce.
Udekorować według uznania. Poddawać najlepiej na drugi dzień na ciepło lub zimno według uznania.
bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
OdpowiedzUsuńmoja Mama jest mistrzynią w jej przyrządzaniu ;]
OdpowiedzUsuń