2011/12/30

Ryba po Grecku

Ryba po grecku, idealne danie wigilijne lub jako przekąska na przyjęcie. Uwielbiam jej niepowtarzalny smak i na zimno czy na słodko. Rybę po grecku przygotowuję 
z podsmażonych filetów z rybnych (najczęściej dorsza) przełożonych z farszem, wykonanym z marchewki, pomidorów, cebulki  oraz selera.
Najlepsza jest na drugi dzień, gdy przegryzie się farsz razem z rybką.






Składniki na rybę:

  • 1kg filetów rybnych świeżych bądź rozmrożonych (najlepiej dorsz)
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • 200g mąki krupczatki lub pszennej
  • olej do smażenia
Filety pokroić na większe kawałki, nakropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin lub najlepiej zamarynować dzień przed.
Patelnię napełnić olejem, rozgrzać. Każdy filet obtoczyć w mące (najlepiej krupczatka,wtedy skorupka jest bardziej chrupiąca),wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony do zarumienienia.




Składniki na farsz:
  • 5 dużych marchewek
  • 2 selery
  • 3 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka vegety
  • olej do smażenia
  • 2 puszki marynowanych pomidorów lub 10 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.



Cebulkę podsmażyć na oleju do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać pozostałe składniki, podsmażać kilka minut aż powstanie nam gęsta konsystencja. Tak powstały farsz i usmażoną rybę układać warstwami w przezroczystej misce.




Udekorować według uznania. Poddawać najlepiej na drugi dzień na ciepło lub zimno według uznania.

3 komentarze:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails