2020/04/28

Chleb pelnoziarnisty (bezglutenowy)

Dzisiaj pyszny chlebek z samych ziaren, bezglutenowy, bez żadnego dodatku mąki oraz z mniejszą ilością węglowodanów. Jest chrupiacy oraz bardzo syci. Przepis dostałam od znajomej Sławki P. A orgnialnie był załączony do foremki Młyn Niedźwiady, który troszkę zmodyfikowałam.
Często nazywany chlebem życia ze względu na jego składniki.





Składniki na małą foremkę:

  • 180g ziaren słonecznika 
  • 180g siemienia lnianego
  • 70g pestek dyni
  • 70g nasion sezamu
  •  3 łyżki proszku babki plesznik (w UK psyllium husks Amazon)
  • 4 jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżka ziaren chia lub maku (opcjonalnie)
  • 50g wody



Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki (foremki).






Odstawić chleb na minimum godzinę, ewentualnie na noc do lodówki (jeśli nam się nie chce czekać, następnie upiec rano). 
Piec godzinę w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Można zmieniać składniki dodając mak czy więcej ziaren chia. 

Chleb można przechowywać do 5 dni w temperaturze pokojowej. 

Doskonale smakuje z wytrawnymi dodatkami czy na słodko😉


🥰Smaczengo🥰

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails