Dzisiaj pyszny chlebek z samych ziaren, bezglutenowy, bez żadnego dodatku mąki oraz z mniejszą ilością węglowodanów. Jest chrupiacy oraz bardzo syci. Przepis dostałam od znajomej Sławki P. A orgnialnie był załączony do foremki Młyn Niedźwiady, który troszkę zmodyfikowałam.
Często nazywany chlebem życia ze względu na jego składniki.
Często nazywany chlebem życia ze względu na jego składniki.
Składniki na małą foremkę:
- 180g ziaren słonecznika
- 180g siemienia lnianego
- 70g pestek dyni
- 70g nasion sezamu
- 3 łyżki proszku babki plesznik (w UK psyllium husks Amazon)
- 4 jajka
- łyżeczka soli
- łyżka ziaren chia lub maku (opcjonalnie)
- 50g wody
Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki (foremki).
Odstawić chleb na minimum godzinę, ewentualnie na noc do lodówki (jeśli nam się nie chce czekać, następnie upiec rano).
Piec godzinę w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Można zmieniać składniki dodając mak czy więcej ziaren chia.
Chleb można przechowywać do 5 dni w temperaturze pokojowej.
Doskonale smakuje z wytrawnymi dodatkami czy na słodko😉
🥰Smaczengo🥰
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)