2020/04/30

Ciasteczka Owsiano-Kukurydziane z gorzką czekoladą (bezglutenowe)

Pyszne mięciutkie ciasteczka owsiano- kukurydziane z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Szybkie w wykonaniu.... W dodatku bezglutenowe. 











Składniki na okolo 16 ciastek:

  • 1 Jajko
  • 180g brązowego cukru ( może być pół na pół z bialym)
  • 130g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 120g mąki owsianej
  • 120g mąki kukurydzianej
  • Szczypta soli
  • 100g posiekanej lub rozdrobnionej gorzkiej czekolady.



Jajka, maslo, Cukier, cukier waniliowy ubić mikserem z 5 minut następnie dodać pozostałe składniki oprócz gorzkiej czekolady i dalej ubić mikserem kolejne 2 minuty. Na sam koniec dodać kawałki czekolady i wymieszać.



Nagrzać piekarnik na temperaturę 180 stopni. Przygotować 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.



Przygotowana masa będzie dosyć lepka za pomocą dwóch łyżeczek lub łyżki do lodów nakładać na przygotowaną blaszkę w odstępach 5cm.  Wielkość kulki nie większą niż orzech włoski. Lekko spłaszczyć (najlepiej zmoczyć łyżkę w zimnej w wodzie i spłaszczyć)



Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z blaszki zostawić do całkowitego wystudzenia. Im dłużej pieczemy ciastka tym będą bardziej kruche jaknostygne z kolei krócej będą bardzo miękkie i lekko ciągnące. 

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Znikają w mgnieniu oka.
Ciasteczka są dosyć słodkie więc lepiej użyć gorzką czekoladę niżeli mleczną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails