Pyszne, nie za słodkie ciasto jogurtowo-truskawkowe jest idealnym deserem na gorące dni. Ciasto ma konsystencję delikatnej pianki na którą składa się galaretka truskawkowa, mus z truskawek, żelatyna, naturalny jogurt oraz śmietana. Bardzo smaczne i nie za trudne.
Nie wymaga pieczenia. Deser ten jest bezglutenowy,
a mój "Pan";) go uwielbia.
Ciasto nie posiada spodu, ale można użyć pokruszone herbatniki, biszkopty lub upiec biszkopt i na to wylać masę truskawkową.
Zamiast truskawek śmiało można użyć innych sezonowych lub mrożonych owoców takich jak: jagody, maliny, jeżyny czy wiśnie.
Gorąco Polecam ;)
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
- 700 g truskawek (albo i więcej jeśli chcecie użyć całe truskawki do dekoracji, bo moje były pokrojone na plasterki)
- 0,5l jogurtu naturalnego (można użyć grecki)
- 4 torebki galaretki truskawkowej
- 12g żelatyny ( w Uk jak używałam galaretkę Hartley's dodałam 20g żelatyny bo nie wiązała masy wystarczająco tak jak polskie galaretki)
- 0,5l śmietanki 36% tortowa (w uk whipping cream albo double cream)
- 10 łyżek cukru pudru
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek.
2 galaretki rozpuścić w misce ze szklanką gorącej wody (te będą użyte do pianki truskawkowej) pozostałe 2 rozpuścić w misce z 1 litrem gorącej wody czyli 4 szklanki (te galaretki będą użyte do polania na wierzch pianki). Żelatynę rozpuścić w miseczce z 1/4 szklanki gorącej wody.
Truskawki oprac z szypułek umyć. Około 500 g truskawek zmiksować na mus blenderem wraz z cukrem pudrem a pozostałe posłużą do dekoracji (pokroiłam je na plasterki).
Przygotować tortownicę, szczeliny najlepiej wysmarować masłem lub margaryną, zapobiegnie to wyciekaniu.
Śmietanę ubić na sztywno a następnie do niej dodawać jogurt, schłodzoną galaretkę, schłodzoną żelatynę, mus truskawkowy cały czas mieszając ale na wolniejszych obrotach miksera.
Dobrze wymieszaną masę przelać do przygotowanej tortownicy. Schłodzić dobrze w lodówce. Jak masa zastygnie położyć na nią truskawki (u mnie są to plasterki).
Na truskawki wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Całość dobrze schłodzić. Przechowywać w lodówce.
UWAGA: Masę truskawkową trzeba dobrze schłodzić przed wlaniem na nią galaretki, bo inaczej po wlaniu galaretki mogą nam tworzyć się "farfocle" w galaretce oraz galaretka powinna być tężejąca, gdyż jeśli będzie za rzadka to owoce będą podnosić się razem z nią.
Smacznego!!:)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.Mam w planach zrobić podobne, tym bardziej, że jest bezglutenowe.
OdpowiedzUsuń