2014/11/05

Crème Patisserie czyli Pyszny Krem Waniliowy

Crème Patisserie to jeden z podstawowych kremów waniliowych . Bardzo smaczny i prosty krem waniliowy, który idealnie nadaje się do deserów i ciast. Najczęściej wykorzystuję go do wypełnienia eklerków, ptysi, tarteletek, muffinek, tart a także bułek z ciasta drożdżowego, francuskiego czy danish. Przypomina w smaku budyń.

Polecam.









Tutaj znajdziecie przepisy na na desery w których krem może być wykorzystany:Ptysie - ProfiterolkiWiatraczki z Ciasta FrancuskiegoRurki z Ciasta FrancuskiegoTartaletki z Ciasta FrancuskiegoEklerki







Składniki 
(krem powinien wystarczyć jako nadzienie do około 18 eklerków):


  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru ( w uk caster sugar)
  • 80 g mąki pszennej (w uk plain flour)
  • 20 g budyniu niesłodzonego ( w uk custard, może być marki tesco czy sainsburys, tylko nie Birds bo ma za dużo barwnika w sobie i krem będzie pomarańczowy)
  • 600 ml mleka
  • 1 laska wanilii (użyłam tylko  70 g drobnego cukru i 50 g  Domowego Cukru Waniliowego zamiast wanilii)
  • 60 g masła (w uk unsalted butter)

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (laskę wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka) w średniej wielkości garnku.

Cukier (i cukier waniliowy) wraz z żółtkami ubić trzepaczką na gęsty kogiel mogiel.




Następnie dodać przesianą przez sito wcześniej mąkę i budyń. Wszystko razem dobrze wymieszać aż powstanie naprawdę gęsta masa.


Gotujące mleko powoli wlewać do masy jajecznej ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. 



Wlać do garnka (najlepiej nowego czystego, gdyż masa lubi się przypalać) i gotować kolejną 1 do 2 minut intensywnie mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.



Ugotowany krem przełożyć do czystej miski i dodać do ciepłej masy masło. Tak powstały krem ostudzić - przykryć folią spożywczą  by nie powstał kożuszek. 

Ochłodzonym kremem wypełniać dowolne ciasto.




1 komentarz:

  1. wygląda na przepyszny!! zapisuję ,chętnie skorzystam;) zapraszam na tartę ze śliwkami i kremowym budyniem;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails