2014/09/17

Pszenny Chleb z Suszonymi Pomidorami i Bazylią - Tomato & Basil Bread

Smaczny pszenny chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów, pomidorowej pasaty oraz bazylii. Chlebek pieczony na papierze do pieczenia ale również można użyć to tego foremek. Wyrabiany przez mikser kuchenny. 
Jest to chleb drożdżowy z dodatkiem mleka w proszku dzięki czemu chleb ma lepszą konsystencję i jest dłużej świeży. Oliwa w tym przepisie też sprawia że chlebek można przechowywać dłużej.
Do wyrabiania i obrabiania ciasta nie trzeba potrzeba podsypywać mąki, dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić.








Składniki na 5 bochenków:
  • 1kg mąki pszennej chlebowej (w uk strong white flour)
  • 15g soli
  • 20g mleka w proszku
  • 100g suszonych pomidorów pokrojonnych w kostkę             ( w uk sundried tomatoes)
  • 10g bazyli (użyłam suszonej, może być świeża to nawet lepiej)
  • 450g wody (temp okolo 25 stopni)
  • 50g oliwy z oliwek (można zamiast oliwy dodać olej z pomidorów suszonych)
  • 70g świeżych drożdży
  • 5 łyżek mąki do obsypania chleba



Przesiać mąkę, mleko i sól przez sito do miski od miksera, dodać bazylię oraz suszone pomidory. Włączyć mikser i mieszać hakiem (końcówka miksera) na wolnych obrotach. W drugiej misce wodę, oliwę oraz drożdże wymieszać dobrze łyżką (trzepaczką), aż drożdże się rozpuszczą i wlać do mieszających się suchych produktów. Mieszać mikserem na wolnych obrotach przez około 2 minuty aż składniki dobrze się wymieszają. 
Potem kontynuować mieszanie przez kolejne 10 minut na średnich obrotach miksera.

Wyjąć z miski, uformować w kulę przełożyć z powrotem do miski, włożyć miskę do plastikowej torby (reklamówki) i zostawić do fermentacji na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki o wadze 350g. Wyrobić każdy na kule, zostawić na blacie na 10 minut pod przykryciem z foli plastikowej czy torby, by ciasto odpoczęło.



Następnie formować na podłużne bochenki, węższe końce i szerszy środek, i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko podsypanym mąką  (ewentualnie przełożyć do foremek obsypanych lekko mąką). Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja objętość (około godziny). 


Nagrzać piekarnik na temperaturę 230 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą.

Wyrośnięte chlebki obsypać mąką przez sito i zrobić 3 podłużne kreski nożem (trzymać nóż w poziomie nie wbijać w chleb).

Piec około 20 do 25 minut.


Po upieczeniu wystudzić na kratce.



Można z tego przepisu formować bułki do gramaturze 50g i postępować podobnie jak z chlebem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails