2013/01/13

Ciasto Barrrrrrrdzo Czekoladowe ;)

Ostatnimi czasy coraz bardziej przekonuję się do ciast czekoladowych a tym bardziej kremów czekoladowych  Ciasto składa się z biszkoptu czekoladowego lekko nawilżonego ponczem z wanilii i przełożonego kremem czekoladowym ( z ang. chocolate ganache) z dodatkiem likieru amaretto (22%). W zależności od konsystencji oraz rodzaju użytego alkoholu lub esencji; krem może być wykorzystany na wiele sposobów.
Krem ten jest idealny do przekładania tortów i ciast,również znakomity jako dekoracja a także z tego można wykonać pralinki czy trufle a także jako nadzienie do bombonierek.
Gorąco polecam!!! ;)







Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


 Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie olejem. Nie smarować boków tortownicy. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni. 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Maki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Wsypać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy. 


Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt w piekarniku na 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostudzić całkowicie, następnie wyjąć z formy i oderwać pergamin. Podzielić na 3 równe blaty.





Składniki na Krem Czekoladowy:

  • 270 ml słodkiej śmietany (w uk duble or ingle cream)
  • 40 g masła
  • 435g ciemnej czekolady z tabliczki
  • 50 ml  likieru amaretto (możecie użyć jakikolwiek inny w zależności od potrzeb, równie dobrze może to być ekstrakt smakowy, jednakże najlepsze są do tego likiery)

Śmietanę wlać do garnka podgrzać dobrze ale nie gotować, następnie dodać pokrojone kawałki czekolady, miękkiego masła oraz likier. Wszystko nadal podgrzewać w garnku na małym ogniu, aż kawałki czekolady i masła się rozpuszczą 
i masa będzie jednolita.  2/3 masy odlać i schodzić do momentu aż masę bezie można smarować jak masło. 
1/3 masy odstawić do dekoracji ciasta.

Poncz:

  • 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 4 łyżki esencji waniliowej

Ostudzone ciasto przelożyć kremem nawilżając wcześniej każdy blat przygotowanym ponczem.

Na koniec wylać pozostałą cześć masy na przełożone ciasto i rozsmarować. Jeśli masa za bardzo zgęstnieje można jeszcze raz ją podgrzać aż jej konsystencja będzie lejąca.



Udekorować wg uznania.



Takie samo nadzienie użyłam ostatnio do Tortu Czekoladowego Pan Czekoladka.



3 komentarze:

  1. wierzę że pyszne, ale muszę skupić się na dekoracji :D jest bombowa!
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się ostatnio przekonałam do tortów czekoladowych :) ten wygląda wspaniale! :)

      Usuń
  2. Mmm, pyszności :)
    Tort Pan Czekoladka wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails