Tort Bikini powstał wcześniej od Pana Czekoladki 1, został również wykonany z innych składników. Tort Bikini a może i też Tort Pani Czekoladka 1 ;) składa się z 3 warstw biszkoptu bananowego przełożonego bitą śmietaną, nasączonego lekko przegotowaną wodą z dodatkiem wódki. Na sam koniec przykryty utartym masłem z cukrem a następnie po schłodzeniu rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem słodkiej śmietany. Udekorowany bitą śmietaną o białym i różowym kolorze.
Składniki na biszkopt bananowy:
- 3 szklaki mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 7 ugniecionych widelcem bananów (około 2 szklanki)
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 9 jajek
- 2 szklanki cukru
Blaszkę o wymiarach 25cmx36cm wyłożyć pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie olejem. Nie smarować boków blaszki. Dodatkowo wyłożyć papierem tylko spód 2 filiżanek do kawy. Filiżanki mają być średniej wielkości i w miarę szerokie, z nich utworzymy biust na ciasto. Papier również posmarować. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni.
Ubić całe jajka z cukrem aż masa będzie gęsta i jednolita a cukier nie będzie wyczuwalny.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito.
Dodać powoli do ubitej masy tak by nie powstały grudy. Następnie na sam koniec dodać ugniecione banany z olejem i esencja waniliową. Dobrze wymieszać.
Najpierw wypełnić 2 filiżanki masą bananową do 2/3 ich wysokości. Pozostałą cześć przelać do przygotowanej blaszki.
Piec około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu zostawić w formach, ostudzić a następnie wyjąc z formy i przekroić na 3 blaty. Filiżanki również.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany tortowej
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka olejku śmietankowego
- 2 śmietan fixy
Śmietanę
ubić an sztywno z fixami, następnie dodać przesiany przez sito cukier puder a na sam koniec olejek śmietankowy. Może być więcej cukru jeśli ktoś lubi kremy bardziej słodkie.
Poncz:
1/4 szklanki wódki
3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
Wymieszać razem wodę z wódką.
Przekrojone
prostokątne balaty nasączyć najpierw jeden a następnie wyłożyć troszkę mniej niż 1/2 masy. To samo zrobić z 2 drugim blatem. Na sam koniec przykryć trzecim.
Podobnie zrobić z biszkoptem upieczonym w
filiżankach. Przekroić na 3 części, nasączać kolejno blaty i przekładać krem jednakże układać je z powrotem do filiżanek. Filiżanki najlepiej najpierw wyłożyć najpierw papierem. Tak przełożone biszkopty dobrze schłodzić. Najlepiej zostawić na drugi dzień.
Schodzony prostokątny blat naciąć u góry i po bokach, by powstała figura kobiety.
Wyłożyć na wierzch biszkopt z filiżanek.
Masa maślana:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
Masło ubić z cukrem na białą puszystą masę.
Pokryć nią cały biszkopt czekoladowy.
Polewa czekoladowa:
- 750 g czekolady deserowej
- 250 ml słodkiej śmietany
Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i rozpuścić w garnku na małym ogniu. Ewentualnie rozpuścić w misce na parze. Ja jestem bardzo niecierpliwa więc rozpuszczam zawsze w garnku;))) Ostudzić. Gdy polewa będzie zaczynała twardnieć, oblać delikatnie nią przygotowany tort.
Dekoracja:
- 750 ml śmietany kremówki
- 250 g cukru pudru
- 3 śmietan fixy
Śmietanę
ubić an sztywno z fixami, następnie dodać przesiany przez sito cukier puder a na sam koniec olejek śmietankowy.
Podzieliłam masę na pół Jedną zostawiłam białą a do drugiej dodałam barwnik w żelu o kolorze różowym. Zaczęłam od wyciskania rękawem cukierniczym zakończonym metalową końcówką gwiazdką od tworzenia różowych konturów. Następnie wypełniałam białą masą puste miejsca.
Dodatkowo użyłam srebrne jadalne koraliki do utworzenia naszyjnika.
I tak Powstała Pani Czekoladka. Pierwszy takiego rodzaju tort wykonany prze zemnie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)