Torcik o intensywnym czekoladowym smaku przeplatany ze smakiem kawy. Składają się na niego 3 warstwy biszkoptu czekoladowo-kawowego, nasączone ponczem z kawy oraz wódki, przełożony kremem karpatka w 5 minut bez gotowania.
Udekorowany kwiatami z czekoladowego lukru oraz zmieloną kawą. Szybki i pyszny;)
Składniki na biszkopt czekoladowo - kawowy:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć
pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie
olejem. Nie smarować boków tortownicy. Piekarnik nagrzać na temperaturę
175 stopni.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Mąki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody.
Dodać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Mąki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody.
Dodać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy.
Piec 40 minut w temperaturze 175
stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt
w piekarniku na 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostudzić
całkowicie, następnie wyjąć z formy i oderwać pergamin. Podzielić na 3
równe blaty.
Składniki na krem:
- 750 ml chłodnego mleka
- 2 opakowania kremu karpatka w 5 minut bez pieczenia
Składniki na poncz:
- 5 łyżek kawy naturalnej
- 100ml wódki
Najpierw nasączyć pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu to samo zrobić z następnym blatem. Ostatnią część kremu udekorować górę i boki tortu.
Dekoracja:
- kwiaty z czekoladowego lukru plastycznego
- kawa naturalna
- srebrne diamenciki
ależ apetycznie wygląda ;)))
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńa skąd wziąć lukier czekoladowy??
OdpowiedzUsuńZakupiłam w sklepie Asda, bo mieszkam w UK, ale znalazłam Tobie stronę internetową gdzie taki lukier można nabyć. http://bake-a-cake.pl/pl/p/Lukier-plastyczny-RENSHAW-REGALICE-Czekoladowy-250-g/266
OdpowiedzUsuńCudowna dekoracja
OdpowiedzUsuń