2012/08/07

Torcik Kawowo-Czekoladowy

Torcik o intensywnym czekoladowym smaku przeplatany ze smakiem kawy. Składają się na niego 3 warstwy biszkoptu czekoladowo-kawowego, nasączone ponczem z kawy oraz wódki, przełożony kremem karpatka w 5 minut bez gotowania.
Udekorowany kwiatami z czekoladowego lukru oraz zmieloną kawą. Szybki i pyszny;)







Składniki na biszkopt czekoladowo - kawowy:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie olejem. Nie smarować boków tortownicy. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Mąki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody.
Dodać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy. 

Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt w piekarniku na 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostudzić całkowicie, następnie wyjąć z formy i oderwać pergamin. Podzielić na 3 równe blaty.



Składniki na krem:

  • 750 ml chłodnego mleka
  • 2 opakowania kremu karpatka w 5 minut bez pieczenia
Proszek karpatka wsypać do miski wypełnionej mlekiem. Ubijać około 5 minut, aż powstanie gęsty krem.
Składniki na poncz:
  • 5 łyżek kawy naturalnej
  • 100ml wódki
Kawę zaparzyć w 200 ml gorącej wody, odcedzić fusy i ostudzić. Dodać wódkę.




Najpierw nasączyć pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu to samo zrobić z następnym blatem. Ostatnią część kremu udekorować górę i boki tortu.


Dekoracja:

  • kwiaty z czekoladowego lukru plastycznego
  • kawa naturalna
  • srebrne diamenciki



Rozwałkować lukier, wyciąc foremkami kwiaty, lekko uformować. Umieścić na środku każdego z nich srebrny diamencik. Obsypać boki tortu kawą naturalną.



Przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. ależ apetycznie wygląda ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a skąd wziąć lukier czekoladowy??

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakupiłam w sklepie Asda, bo mieszkam w UK, ale znalazłam Tobie stronę internetową gdzie taki lukier można nabyć. http://bake-a-cake.pl/pl/p/Lukier-plastyczny-RENSHAW-REGALICE-Czekoladowy-250-g/266

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails