Miałam okazję spróbować tego ciasta u siostry, naprawdę smaczne, idealne na upały, ale kruche ciasto było z mąki pszennej. Dla diety bezglutenowej i bez-mlecznej zmieniłam składniki, tak wyszło mi kruche ciasto wykonane ze zmielonych migdałów z dodatkiem mąki ryżowej.
Środek to pyszna delikatna pianka a w niej zapieczone truskawki. Można użyć inne sezonowe owoce.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki zmielonych migdałów (300g)
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 6 żółtek
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagnieść w jedną kulę, użyłam do tego miksera. Podzielić taką zagniecione ciasto na dwie części w proporcji 60% do 40%. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce lub zamrozić. To ułatwi później zetrzeć ciasto na tarce (wystarczy tylko pół h w zamrażarce).
Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarować tłuszczem (margaryna lub olej), większą kulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach do tortownicy. Piec maksymalnie 20 min w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia, następnie zostawić do wystudzenia.
Pianka bezowa:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- pół laski wanilii (tylko ziarenka) lub pół łyżeczki olejku waniliowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bezglutenowe (użyłam 2x 70g z cukrem )
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 600g truskawek (umytych obranych z szypułek)
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gęsta masa a cukier nie będzie wyczuwalny. Potem stopniowo dodawać budyń a następnie na wolniejszych obrotach miksera olej oraz wanilię, do momentu aż powstanie gęsta jednolita masa.
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 190 stopni.
Masę bezową wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Na jej wierzch wkładać przygotowane truskawki, większe truskawki mogą być pokrojone i nie ma znaczenia jak są ułożone.
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą mniejszą kulę. Piec przez około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni. Najlepiej ostudzić przed podaniem gdyż łatwiej się kroi.
Posypać cukrem pudrem.
Obłędnie to ciasto wygląda, musiało rozpływać się w buzi... Zdecydowanie zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń