Dzisiejszy Tort wykonany na urodziny mojego chłopaka. Uwielbia on grę Angry Birds. Próbowałam utworzyć na podobieństwo z jednych plansz z tej gry. Efekty możecie ocenić sami. Tort wykonany z waniliowego biszkoptu przełożonego waniliowym kremem z bitej śmietany oraz truskawkami. Udekorowany czekoladowym kremem, wafelkami, kostkami toffi, oraz własnoręcznie wykonanymi ozdobami z lukru plastycznego.
Wykonanie:
Najpierw należy upiec biszkopt okrągły o średnicy 25cm.
i Mniejszy prostokątny o wymiarach małego chleba 5 na 10 cm.
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotować 2 blaszki. Jedną okrągłą o średnicy 25 cm a drugą prostokątną małą o wymiarach 5 na 10 cm. Wyłożyć spód blaszek papierem i posmarować tłuszczem (masło, olej lub smalec), nie smarować boków blaszek.
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno pod koniec dodać stopniowo cukier. Ubijać tak aż rozpuści się cukier. Następnie dodać żółtka dobrze ubić przez kolejne kilka minut. Na sam koniec dodać przesiane przez sito mąki. Delikatnie wymieszać. Można to zrobić mikserem na wolniejszych obrotach.
Piec w piekarniku przez około 30 do 40 minut do tzw suchego patyczka. Obydwa biszkopty piekłam razem. Jenak prostokątny wyjęłam 15 minut wcześniej.
Biszkopty wyjąć z piekarnika. Nożem po odcinać boki. Wyjąc z blaszek. Odwrócić do góry nogami. Ostudzić i wykroić na dowolne kształty lub na te pokazane poniżej.
Krem śmietankowy:
- 1 l śmietany kremówki (w uk duble cream)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki olejku śmietankowego
- 3 śmietanfiksy
Śmietanę ubić na sztywno z fixami. Na sam koniec dodać cukier puder oraz olejek. Przełożyć kremem biszkopty. Dodatkowo na każdy krem wyłożyłam po kilka plasterków truskawek. 1/4 cześć kremu odłożyć na dekorację tortu.
PRzełożone kremem kawalki biszkoptu pokryłam polewą czekoladową.
A o to i już przepis na pyszną polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 12 łyżek miękkiego masła
- 12 łyżek słodkiej śmietany ( w uk single cream)
- 12 łyżek kakao
- 12 łyżek cukru
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści (nie doprowadzać by polewa się gotowała). Lekko ostudzić a następnie jak polewa zgęstnieje oblać nią cały tort. Biszkopty oraz cały blat.
Chyba kochasz tego Grzegorza, w tort dla Niego tyle serca włożyłaś!
OdpowiedzUsuńSzagierek