Tort Makowy....pyszny, słodki; składający się z czterech warstw makowego biszkoptu przełożonych delikatnym kremem o smaku adwokatu, udekorowanym musem z adwokatu, makiem oraz kruchymi rurkami....prawdziwa bomba kaloryczna....ale warto ;)
Składniki na Biszkopt Makowy:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,25 szklanki suchego maku
- 9 jajek
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić spód. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni. Jajka ubić z cukrem na pianę (w przepisie użyłam wiejskie jaja mamy, były one o wiele mniejsze niż te typowe ze sklepu, dlatego użyłam ich 11). Mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo przygotowane mąki oraz mak. Delikatnie wymieszać. Piec wy piekarniku około 40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku. Następnie ostudzić i przekroić na 4 równe blaty.
Składniki na Krem Adwokatowy:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka adwokatu
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- plus filiżanka przegotowanej chłodnej wody z cukrem waniliowym
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać pozostałe składniki dobrze wymieszać.
Ostudzone blaty nasączyć delikatnie wodą z cukrem i przekładać kremem (4 warstwy) oraz bok tortu.
Ostudzone blaty nasączyć delikatnie wodą z cukrem i przekładać kremem (4 warstwy) oraz bok tortu.
Dekoracja Tortu:
- kruche rurki (najlepiej bez nadzienia)
- mak
- 200ml śmietany kremówki ubitej z fixem do śmietany
Rurki przyciąć do wysokości tortu, przykładać do boków. Górę tortu udekorować dowolnym wzorem z przygotowanej bitej śmietany, tak by zakrywały końcówki rurek. Na sam środek wylać mus z adwokatu.
Składniki na Mus Adwokatowy:
- 3 łyżki żelatyny
- szklanka adwokatu
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Ostudzić, jak żelatyna będzie się ścinać dodać do adwokatu dobrze wymieszać i wylać na samą górę tortu. Udekorować środek wedle uznania.
pięknie wygląda, na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Ja zawsze robiłam tort makowy z kremem z białej czekolady, ale Twój adwokatowy wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo profesjonalnie, jak z cukierni!
OdpowiedzUsuńŁadna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńMusiał być przepyszny ;) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńprezentuje sie cudnie:) alez musi smakowac bajecznie... :)
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńPodziwiam ludzi, którzy tak chętnie i z taką pasją pieką torty.
OdpowiedzUsuńEfekt jest po prostu zachwycający!!
Dopiero się doskonalę w pieczeniu tortów, jakieś to wyzwanie Arvén;) pierwszy Tort upiekłam niecałe 2 lata temu.....
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje...:):)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/