2014/11/03

Focaccia

Focaccia - jest bardzo popularnym chlebem na całym świecie, a pochodzi z Włoch gdzie pieczywo te stanowi dodatek przed posiłkiem lub dodatek do posiłku. Sama wykorzystuję ten chleb jako dodatek  do zup ale również jako kanapkę wypełniona ulubionymi składnikami, a czasem nawet zapieczoną w sandwichu. Jeżeli chleb troszkę poleży i utraci swoją świeżość, można wykorzystać go jako szybki spód do pizzy smarując sosem pomidorowym do pizzy i rozkładając ser i ulubione składniki (te twardsze lub surowe powinny być lekko podsmażone na patelni wcześniej).

Chlebek może być pieczony z wieloma składniki w zależności co akurat lubimy albo co jest pod ręką;) U mnie dzisiaj Focaccia z rozmarynem, bazylią, oregano, czerwoną cebulką oraz parmezanem.

Idealne do tego chleba składniki to: suszone pomidory, oliwki, świeże plasterki pomidora, pomidorki koktajlowe, plasterki świeżej papryki czy chilli, grubo mielony pieprz, sól morska itd.


Ciasto można
formować w różnego rodzaju kształty u mnie dzisiaj są to chlebki prostokątne, ale równie dobrze można upiec całą blachę, podłużne bagietki czy okrągłe bułki - chlebki.





Składniki na 4 bochenki lub na jedną dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm:
  • 1kg mąki pszennej chlebowej (w uk strong white flour)
  • 10g soli
  • 5 g bazyli (użyłam suszonej, może być świeża to nawet lepiej)
  • 5 g oregano
  • 5 g rozmarynu 
  • 500 g wody (temp około 25 stopni)
  • 100g oliwy z oliwek 
  • 60g świeżych drożdży
  • 2 duże czerwone cebule (obrane i przekrojone na pół, następnie krojone na plasterki)
  • 30 g startego parmezanu



Przesiać mąkę, mleko i sól przez sito do miski od miksera. 


Zioła posiekać drobno i 2/3 dodać do misy miksera a resztę pozostawić do dekoracji. Włączyć mikser i mieszać hakiem (końcówka miksera) na wolnych obrotach. W drugiej misce wodę, oliwę oraz drożdże wymieszać dobrze łyżką (trzepaczką), aż drożdże się rozpuszczą i wlać do mieszających się suchych produktów. Mieszać mikserem na wolnych obrotach przez około 2 minuty aż składniki dobrze się wymieszają. 
Potem kontynuować mieszanie przez kolejne 10 minut na średnich obrotach miksera.


Wyjąć z miski, uformować w kulę przełożyć z powrotem do miski, włożyć miskę do plastikowej torby (reklamówki) i zostawić do fermentacji na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki o wadze 600 g (jeśli robimy 4 osobne chleby) lub uformować pojedynczą kulę. Wyrobić każdy kawałek na kulę, zostawić na blacie na 10 minut pod przykryciem z foli plastikowej czy torby, by ciasto odpoczęło.





Następnie posmarować przygotowane blaszki lekko tłuszczem (oliwą). Kule formować na kształt blaszki i przenieść do przygotowanej blaszki. Posmarować ciasto lekko oliwą lub wodą. Obsypać parmezanem, pokrojoną cebulka i ziołami. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja objętość (około godziny). Najlepiej w jakimś ciepłym miejscu pod przykryciem z torby foliowej lub ściereczki, najlepiej tak by ciasto nie dotykało foli.




Nagrzać piekarnik na temperaturę 220 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą.


Piec około 20 do 25 minut w temperaturze 220 stopni.


Po upieczeniu wystudzić na kratce.



Można z tego przepisu formować bułki do gramaturze 50g i postępować podobnie jak z chlebem.




1 komentarz:

  1. Mmm, bardzo lubię takie pieczywo, szczególnie z jakimiś ciekawymi dodatkami :) Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails