2014/11/06

Eklerki z Crème Patisserie

Eklerki zawsze przypominają mi smaki dzieciństwa i wizyty w cukierni.... Eklerki przygotowane są z ciasta parzonego, pieczonego później w piekarniku. W tej wersji nadziewane są kremem waniliowym Patisserie oblane czekoladą...i ta wersja jest smakiem mojego dzieciństwa. Eklerki można również nadziewać bitą śmietaną lub dowolnym ulubionym kremem.







Składniki na ciasto parzone na około 15 eklerków (na zdjęciach robiłam poczwórna porcję):

  • 120 g mąki tortowej (w uk strong flour)
  • 60 g margaryny z kostki
  • 150 g wody
  • 150 g jajek (3 jajka)
Margarynę i wodę umieścić w garnku, doprowadzić do rozpuszczenia margaryny. 


Zdjąć garnek z kuchenki i dodać mąkę szybko mieszając do uzyskania jednolitej masy.



 Postawić z powrotem na kuchenkę nadal intensywnie mieszając, przez około 2 minut aż masa będzie odchodziła od boków garnka.


Tak przygotowaną masę przełożyć do misy miksera lub miski w której będzie później wyrabiana masa. Odstawić do ochłodzenia. Można włączyć mikser (jeżeli mamy mikser stojący), który będzie mieszał ciasto i dzięki temu szybciej się ochłodzi. W między czasie można przygotować krem.



Do ochłodzonej masy stopniowo dodawać po jednym jajku do uzyskania jednolitej masy.

 Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni. Blachę wysmarować delikatnie  tłuszczem (olej).

Masę umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym gwiazdką lub nawet bez zakończenia wyciskać prostokąty o długości 10cm i szerokości 3 cm. Ewentualnie nakładać i formować łyżką jeżeli nie posiadamy rękawa cukierniczego.



Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 - 20 minut.

Po upieczeniu eklerki z każdej strony powinny być twarde, a po przekrojeniu lekko wilgotne.

Upieczone pozostawić do wystudzenia i przekroić na pół wzdłuż.




Składniki na Krem Waniliowy Patisserie:

  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru ( w uk caster sugar)
  • 80 g mąki pszennej (w uk plain flour)
  • 20 g budyniu niesłodzonego ( w uk custard, może być marki tesco czy sainsburys, tylko nie Birds bo ma za dużo barwnika w sobie i krem będzie pomarańczowy)
  • 600 ml mleka
  • 1 laska wanilii (użyłam tylko  70 g drobnego cukru i 50 g  Domowego Cukru Waniliowego zamiast wanilii)
  • 60 g masła (w uk unsalted butter)

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (laskę wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka) w średniej wielkości garnku.

Cukier (i cukier waniliowy) wraz z żółtkami ubić trzepaczką na gęsty kogiel mogiel.




Następnie dodać przesianą przez sito wcześniej mąkę i budyń. Wszystko razem dobrze wymieszać aż powstanie naprawdę gęsta masa.


Gotujące mleko powoli wlewać do masy jajecznej ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. 



Wlać do garnka (najlepiej nowego czystego, gdyż masa lubi się przypalać) i gotować kolejną 1 do 2 minut intensywnie mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.



Ugotowany krem przełożyć do czystej miski i dodać do ciepłej masy masło. 




Tak powstały krem ostudzić - przykryć folią spożywczą  by nie powstał kożuszek. 

Chłodne eklerki nadziewać kremem.


Polewa czekoladowa z tabliczki czekolady:
  • 100g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka oleju
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali dodać olej. 

Polewać przygotowane eklerki za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.

Ewentualnie można samemu wykonać domową polewę czekoladową. Wystarczy mieć tylko drobny cukier, masło, kakao i słodka śmietankę. A przepis znajdziecie tutaj: Domowa Polewa Czekoladowa



2 komentarze:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails