2014/09/29

Bułki Pszenne - Mini Belfast Baps

Małe bułeczki pszenne, których podstawą są drożdże.  Pyszne, puszyste bułeczki idealne na śniadanie. Przepis nie jest tak trudny jak się wydaje, trzeba pamiętać by być cierpliwym kiedy ciasto wyrasta. Często nie chce nam się czekać i wtedy....dziwimy się dlaczego nie urosło;)







Składniki na około 36 bułek małych (bądź 18 dużych):

  • 1 kg mąki chlebowej - tortowej ( w uk strong white flour)
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 50g planty (w uk cookeen albo trex)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 560 ml wody ( temperatura około 25 stopni)
  • 5 łyżek maki najlepiej ryżowej do obsypania tuż przed pieczeniem (może być też pszenna)


Przesiać mąkę, mleko i sól przez sito do miski od miksera, dodać cukier i plantę. Włączyć mikser i mieszać hakiem (końcówka miksera) na wolnych obrotach. W drugiej misce wodę oraz drożdże wymieszać dobrze łyżką (trzepaczką), aż drożdże się rozpuszczą i wlać do mieszających się suchych produktów. Mieszać mikserem na wolnych obrotach przez około 2 minuty aż składniki dobrze się wymieszają. 
Potem kontynuować mieszanie przez kolejne 10 minut na średnich obrotach miksera.

Wyjąć z miski, uformować w kulę przełożyć z powrotem do miski, włożyć miskę do plastikowej torby (reklamówki) i zostawić do fermentacji na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki o wadze 50 g ( albo 100 g jeśli chcemy otrzymać większe bułki). Wyrobić każdy na kule, zostawić na blacie na 10 minut pod przykryciem z foli plastikowej czy torby, by ciasto odpoczęło.




Następnie delikatnie formować na na okrągłe kule i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko podsypanym mąką  (ewentualnie przełożyć do foremek obsypanych lekko mąką np. od mufinnek, wtedy będą miały kształt muffinek). Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja objętość (około godziny). 

Nagrzać piekarnik na temperaturę 220 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą.

Wyrośnięte bułki obsypać mąką przez sito.



Piec około 20  minut w temperaturze 220 stopni.







1 komentarz:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails