2010/07/31
Mój Pierwszy artykuł w Magazynie Kropka Pl – My First Post in Polish Magazine in Northern Ireland
Oto sierpniowy numer polskiego magazynu Kropka Pl w Irlandii Północnej zrzeszającego
Here is the August number of the Polish magazine “Kropka Pl” (mean Dot Pl) in Northern Ireland which brings together
Domowe Wafle z Kremem Czekoladowym – Homemade Waffles with Chocolate Cream
Będąc na urlopie zamarzyły mi się wafle…takie suche przełożone kremem czekoladowym…. a oto i wynik mojej zachcianki…
Składniki na 4 paczki suchych wafli:
600g masła lub margaryny
250g cukru
400g mleka w proszku
150g kakao w proszku
1,5 szklanki mleka w płynie
W garnku na małym ogniu rozpuścić cukier z masłem, następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać do momentu aż się rozpuszczą, cały czas mieszając (nie należy doprowadzić do gotowania się kremu, cały czas należy trzymać na małym ogniu). Czas przygotowania maksymalnie 15 minut.
Tak powstałym kremem posmarować każdy wafel. Ja z 4 paczek suchych wafli zrobiłam 2 wysokie bloki waflowe. Na tak utworzone bloki waflowe należy położyć deskę która przykryje cale wafle. Na wierzch każdej deski położyć coś ciężkiego (użyłam garnek 8 litrowy, który napełniłam wodą).
Wafle odstawić na minimum 24h im dłużej tym lepiej …choć pokusa jest wielka by je zjeść od razu…. ;)
2010/07/30
Ośmiorniczki z parówek z cebulką – Octupus (Frankfurters) with Sauté Onions
Paróweczki, zazwyczaj serwowane na ciepło gotowane w wodzie, a
dziś dla Was prezentuję troszkę inną wersję. Paróweczki smażone z
cebulką z tym że kształt przypomina malutkie ośmiorniczki…taka przekąska
na pewno spodoba się naszym maleństwom….i może dzięki temu polubią
cebulkę…??:)
Składniki na 3 porcje:
10 parówek
2 duże cebule
olej do smażenia
sól do smaku
Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce. Rozgrzać patelnię z mała
ilością oleju i podsmażyć cebulkę z solą (jeśli dodajemy sol do smażonej
cebuli, to powstrzymuje uwalnianie się olejków z cebuli i zatrzymanie
intensywnego zapachu, a nasze oczka pozostają suche;)) ).
Parówki przekroić w poprzek na pół, następnie każdą parówkę naciąć na około 2 cm z każdej końcówki 2 razy w poprzek. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec dodać wcześniej już podsmażoną cebulkę.
Pod koniec dodać wcześniej już podsmażoną cebulkę.
Tak usmażone paróweczki, serwować z chlebkiem oraz dowolnym sosem (musztarda, ketchup, majonez)
Smaczne i szybkie do przyrządzenia ;)
2010/07/26
Ciasto Porzeczkowe – Redcurrant Cake
Będąc jeszcze w Polsce na urlopie przedstawiam Wam dziś przepis na ciasto porzeczkowe Z uwagi na trwający już sezon porzeczkowy. Przepis ten ukazał już się pod moim autorstwem w Magazynie Kropka.pl w tym miesiącu (magazyn dla społeczności polskiej w Irlandii Północnej).
Przepis pochodzi z sekretnych zbiorów rodzinnych kuzynki Gabrysi M. ;), której głowa jest zawsze pełna pomysłów kulinarnych.
Ciasto te jest kombinacją wielu warstw, każdej o innej nutce smakowej, idealne na tak gorące dni.
Chrupiące ciasto kruche przeplatane śmietankową pianką cytrynową oraz lekko kwaśnym a zarazem orzeźwiającym budyniem z czerwonej porzeczki w którego wplata się delikatny smak migdałów.
Zamiast czerwonych porzeczek możemy użyć agrest, żurawinę, kwaśne jabłka lub wiśnie.
Laika kulinarnego mogłaby wystraszyć ilość warstw, ale nie obawiajcie się ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.
Więcej zdjęć jak zrobić to ciasto krok po kroku dodam po powrocie z urlopu.
2010/07/12
Wakacje – Holidays ;)
Wakacje – Holidays ;)
W związku z zaplanowanym i
rozpoczętym już urlopem w Polsce…nie będę miała możliwości publikowania
nowych wpisów…przerwa będzie długa, bo aż miesięczna;) Po tym okresie
postaram się wrócić wypoczęta, o ile to możliwe hihihi oraz z głową
pełna pomysłów kulinarnych.
Życzę Wam udanych wakacji, pięknej i słonecznej pogody…odezwijcie się czasem…a w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć. Trzymajcie się cieplutko. A teraz troszkę pozytywnych rytmów słonecznych dla Was hihi… Małgośka;)
I started my vacation in Poland, therefore, I will not have to publish new entries … long pause will be as much as monthly;) After this period, I will try to come back rested, if possible hihihi and the head full of ideas recipes.
I wish you good holidays, a beautiful and sunny weather … sometimes write … and if possible try to answer. Take care. And now a little bit of positive rhythms of the sun for you…hihihi. Malgorzata;)
http://www.youtube.com/watch?v=59G67qq19e0&feature=player_embedded
2010/07/10
Pierś z Kurczaka nadziewana Pieczarkami, Cebulką i Serem (Devolay) Stuffed Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese (Chicken Kiev)
Uwielbiam je i odkąd tylko pamiętam zawsze gościły w naszym domu, zwłaszcza na jakiś imprezach rodzinnych;). Soczysta pierś z kurczaka delikatnie doprawiona solą i pieprzem, nadziewana smażoną cebulką, pieczarkami oraz serem w delikatnej panierce. Czasem dodaję również paprykę albo w bardziej znanej wersji z masełkiem czosnkowym, każda wersja jest równie smaczna dla mnie, ale najbardziej gdy zwiera ser którym tak pięknie potem się “ciągnie”…rewelacja!!!
2010/07/05
Mufinki Jogurtowo Brzoskwiniowe z Makiem – Peach & Yogurt Poppy Seed Muffin
Prezentuje dziś Wam Babeczki a w UK zwane jako Muffinki, które mają delikatny posmak wanilii oraz podwójny aromat brzoskwini, dzięki świeżym brzoskwiniom oraz jogurcie brzoskwiniowym, dzięki któremu są bardzo wilgotne i soczyste i dodatku urozmaicone ziarenkami maku…kwintesencja smaku…
Składniki na 12 mufinek (babeczek):
2 jajka
3 łyżki aromatu waniliowego
150 g cukru drobnego
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
160g jogurtu brzoskwiniowego
40g oleju
4 łyżki maku niemielonego
3 brzoskwinie (2 do ciasta i jedna do dekoracji)
12 papierowych miseczek na mufinki
blaszka do mufinek
Rozgrzać piekarnik na 200 stopni.
(Do piekarnika na najniższej półce wstawiłam wypełnioną pełną gorącej wody najzwyklejszą blaszkę do pieczenia, dzięki temu muffinki lepiej wyrastają podczas pieczenia ich w parze, która tworzy się podczas parowania wody. Blaszkę wstawiłam w momencie kiedy włączyłam piekarnik do rozgrzania).
Mąkę wymieszać, albo najlepiej przesiać razem przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Brzoskwinie umyć i pokroić na pół księżyce. Nie trzeba obierać.
Jajka ubić mikserem razem z cukrem i aromatem waniliowym do
momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki: jogurt
brzoskwiniowy, olej, mak; dobrze wymieszać mikserem. Na sam koniec dodać
pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką.
Powstałą masę przełożyć do papierowych miseczek umieszczonych w blaszce na mufinki. Na wierzch każdej babeczki udekorować kawałkami brzoskwini oraz posypać delikatnie makiem.
Piec okolo 30 minut w temperaturze 200 stopni, do momentu aż się zarumienią.
Soczyste i pyszne ;)
2010/07/01
Piersi z Kurczaka w Sosie z Masła Orzechowego serwowane z Prazonym Ryżem i Makaronem po Turecku – Chicken Sautéed in Peanut butter served with Turkish Fried Rice and Noodles
Prezentuje Wam wersję przygotowania piersi z kurczaka w sosie z
masła orzechowego. Sos nieco inny w porównaniu z polską kuchnią, a
stosowany codziennie w kuchni tajskiej. Marynowane piersi z kurczaka w
sosie słodka chili, następnie podsmażane wraz warzywami i zagęszczone
kremowym sosem z masła orzechowego. W daniu tym zrobiłam małą
mieszankę kultur, gdyż z tak przygotowanym kurczakiem podałam ryż
przygotowany w wersji tureckiej, który prażony jest razem z kawałkami
makaronu, mój ulubiony;) Mam nadzieje, że przełamiecie się i spróbujecie
tak inną a naprawdę pyszną potrawę jaką jest ten kurczak w sosie z
masła orzechowego…
Składniki na 4 porcje:
6 piersi z kurczaka
50 ml sosu słodka chilli do marynaty kurczaka
1 papryka czerwona
1 duża cebula
około 10 pieczarek może być więcej
sól i pieprz do smaku
150 ml śmietany słodkiej
100 ml wody
125 g masła orzechowego
maka do obsypania piersi z kurczaka
olej do smażenia
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem słodka chilli i odstawić na pół godziny do zamarynowania. Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce, to samo zrobić z pieczarkami oraz papryką którą można pokroić w paseczki.
Piersi z kurczaka obsypać mąką i obsmażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, potem osobno podsmażyć razem wszystkie warzywa, dodać kurczak nadal smażąc.
Masło orzechowe wymieszać ze śmietaną dodając stopniowo wodę.Tak przygotowaną mieszankę wlać do smażących się warzyw z kurczakiem, dodać sól i pieprz do smaku ewentualnie troszkę dodać pikanej przyprawy chilli jeśli ktoś lubi bardziej pikantną wersję. Zagotować i serwować najlepiej z ryżem.
Prażony ryż po turecku z makaronem:
1,5 szklanki ryżu
3,5 szklanki wody
1 łyżka soli
olej
duża garść makaronu spaghetti lub nitki połamanego na długość 1 cm.
Przygotować makaron. Ryż wsypać do sita i dobrze opłukać pod gorącą bieżącą wodą.
Do średniej wielkości garnka wlać olej tak aby zakryło dno, wsypać połamany makaron i smażyć do momentu gdy się zarumieni lekko na brązowo, następnie dodać ryż i sól, prażyć w garnku mieszając przez około 10 minut, dodać wodę.
Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać co jakiś czas. Ryż powinien być gotowy w niecałe 20 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)